Začnu netradičně, takovou aktuální otázkou.
Jak se Ti líbilo na srazu ?![]()
Hahaha..to je mi záludná otázečka…a na kterém srazu myslíš? Máme za sebou už dva
A teď od začátku...
Jak jsi se o Perle dozvěděl a co Tě vedlo k tomu se přidat ?
Mé začátky na Perle už jsem popisoval v nedávném audio rozhovoru pro Krevetu, ale ve stručnosti to zopakuji. Bylo to tuším v říjnu 2007. Chtěl jsem zabít dlouhou chvíli a tak jsem si nainstalovat Doom 3. Ale jelikož nejsem angličtinář, tak jsem si chtěl stáhnout titulky, abych vůbec věděl, o co v této hře běží. Tedy kromě střílení
Už jsi v Perle přes 2 roky a patříš mezi ty nejaktivnější. Napadlo Tě, když jsi do
Perly nastupoval, že by to tak mohlo dopadnout ?
To máš pravdu. Na podzim 2010 to budou 3 roky co jsem na Perle. Tenkrát by mě ani ve snu nenapadlo, jak moc mi Perla ovlivní život. Bylo nás jen pár, žádné zkušenosti, hrůzostrašné mikrofony, organizace bídná….a podívejme, kde jsme ted. Náádhera. A jak je to s tou mojí aktivitou? Jsem v podstatě línej člověk a do většiny běžných věcí se musím nutit. Ovšem když mě něco nadchne a vidím v tom smysl, tak jsem schopen a ochoten dlouhodobě šlapat na 200%. V činnosti Perly smysl vidím, a proto nemám problém jí obětovat tolik času a energie. I když to vždy není snadné. Takže pokud mou aktivitou myslíš to, že si na sebe beru organizaci projektů, aktualizaci témat na foru, komandování dabérů za nedodržování termínů..atd…tak tímto oznamuji, že to dělám rád a stále s nadšením…a hlavně…někdo to přeci dělat musí
Pokud tou aktivitou myslíš to, že jsem poměrně často obsazován, tak je nutno říci, že ani to není „zadarmo“. Samozřejmě jsem si vědom toho, že jsem mnohdy obsazován více než moji kolegové, což může štvát některé z nich, ale také i fanoušky Perly, kteří mě musí poslouchat častěji než je zdrávo
Asi Vám tyto faktory přijdou všechny naprosto normální..mikrofon..spolehlivost…věk…ovšem je stále dost Perláků, kteří čekají na svou velkou příležitost jen díky tomu, že jim něco z těchto vyjmenovaných faktorů chybí…
Pamatuješ si ještě svoji první dabingovou roli ?
Už jsem začal v hlavě projíždět seriály, ale pak mi došlo, že jsem na Perlu vlastně přišel kvůli Doomovi
Pořád Tě dabování baví ?
No jéééje…když je dobrá role, tak si to opravdu užívám
Je to ale stejné jako u všech jiných činností. Pokud má být Váš výkon ( v rámci Vašich možností a schopností ) stoprocentní, je potřeba mít na to čas, klid a chuť. Někdy bohužel nejde úplně dokonale sladit všechny tyto složky.
Co Tě na dabování baví nejvíc a co je naopak nejtěžší, tudíž už méně zábavné ?
To co mě na dabování velmi baví je to, že to není stereotypní práce. Tedy jinak..stereotypní to je, protože technický postup dabování a ukládání je stále stejný. Ale to krásné je na tom to, že máte možnost svým hlasem a projevem vdechnout postavě kus svého já…je to velká výzva a zkušenost dabovat různé typy hlasů i charakterů. Každá postav Vás učí jak pracovat s hlasem, intonací, s emocemi. Musíte si ale uvědomit, že se stále pohybujete na hraně. Když se Vám role povede, můžete hodně lidem udělat radost a máte z toho pak úžasný pocit. Sem tam pak přijde i pochvala od fanoušků. Bohužel se ale může stát také to, že Vám role úplně nesedne nebo ji odfláknete a pak musíte čelit někdy až dost nepříjemné kritice. Už jsem zažil od fanoušků oba typy reakcí…
To co na dabování není moc zábavné a co mě osobně dost otravuje je ta technická část procesu. Dabing samotný je fajn, to je většinou zábava. Dabování seriálů a pohádek je v tomto směru pohodové…tedy alespoň pro mě. Největší zdržování je hlavně u her. Vysvětlím podrobněji na příkladu. Přijde mi nabídka na hlavní postavu v nějaké hře. A požadavek zadavatele je následující: Tady máš 800 originálních audio souborů…podle originálu je všechny nadabuj..ovšem každý zvlášť…musíš dodržet stejnou délku…každou nahrávku si ořízneš, aby neměla hluchá místa…pojmenuješ jí přesně podle názvu originální nahrávky….a pak ji uložíš do jiného formátu. Už chápete? To namluvení věty do hry trvá 10 sekund..ale ty frajeřiny kolem toho trvají minutu…a pak si dejte krát 800
Jaký máš vztah ke svým dabingovým rolím a které jsou Tvoje nejoblíbenější ?
Když nad tím tak přemýšlím, tak asi není žádná postava, kterou bych daboval nerad nebo s nějakou nechutí. Každá postava má něco do sebe a každá postava mi dává další zkušenosti, na kterých mohu zjišťovat, kam až se svým hlasem a projevem mohu zajít. V tomhle směru mám asi velikou výhodu oproti některým mým kolegům z Perly. Tím, že mám takové štěstí a jsem poměrně dost obsazován jsem měl možnost dabovat malé děti i stoleté starce…romantické prince i psychopaty. Mám všechny tyto postavy rád, právě proto, že je každá tak jiná. Ale abych byl trochu konkrétní. Asi úplně nejraději mám ty postavy, u kterých jsem strávil nejvíce času. Díky tomu měli dostatek času mi přirůst k srdci. S Futuramou mě spojuje hlavně Fray a profesor. Fry byl úžasný v tom, že se u něj střídaly nálady a měl jsem možnost brečet, smát se, filozofovat, ale také se vztekat. Byla to pro mě velká škola. S profesorem to bylo těžší. Myslím, že profesor je moje nejtěžší dabingová role jakou jsem na Perle dělal. Tu roli jsem tenkrát narychlo vyzkoušel, protože hlavní kandidát nebyl moc přesvědčivý a měl ještě horší mikrofon než já. Daniel byl spokojen a tak mi role zůstala. Problém byl ale v tom, že jsem první 3 díly pořád nemohl chytit hlas. Pak už jsem si udělal takovou malou slovní „rozmlouvačku“ na které jsem si vždycky hlas chytil a mohl jsem dabovat
Další problém s profesorem jsem měl ten, že jsem mu od začátku nasadil trochu netypický, senilní..pomalejší projev ( pan Klapka na Primě ho mluví normálním hlasem ). Tím pádem jsem měl dost potíže nacpat daný text do originálního zvuku. Hooodně často jsem musel texty upravovat tak, aby mi to vyšlo.
Docela jsem měl problém po roční pauze od seriálu s tím, když se domluvilo, že se nadabuje i Futurama: Last Adventure ( brzy vyjde ). Fraye jsem chytl hned..ale po té dlouhé pauze mi zase nešel nahodit ten „správný“ profesor. No uvidíme, jestli to fanouškové poznají
Další moje velká seriálová role je otec Dougal. Dabování Dougala mě hrozně bavilo ( bavilo proto, že už jsem si všechny díly před rokem nadaboval dopředu ). Dougal je takovej milej a jednoduchej chlapík..a občas jsem se musel hodně držet, abych při dabování nevybuchl smíchy…ale i tak jsem se většinou neudržel.
Moje poslední větší seriálová role je Bernard Black ze seríálu Black Books. Bernard je kapitola sama pro sebe. Ten mi dal zpočátku hodně zabrat, protože je to emocionálně velmi rozlítaná postava. Bernard mě pěkně vyškolil. Nevím do jaké míry se fanouškům líbí Bernard v mém podání..ale já se musím přiznat, že tato postava patří k mým vůbec nejoblíbenějším. Je velmi těžká na dabing..ale možná právě proto se mi tolik líbí..hlavně ale miluju tento typ humoru. Měl jsem na svědomí i několik hlavních postav v herních projektech, ale o těch už se nebudu rozepisovat. Za zmínku jen stojí ty, které mi zabraly nejvíce času a které jsem si oblíbil. Byl to rozhodně Guybrush v monkey Island 2….Alex Born v genetické zahradě 1 a 2…a poslední větší herní projekt byl Luzir v Pacin: nermessova pomsta. Popsal jsem tu jen ty největší role..ovšem s láskou jsem daboval i ty malé, které jsem tu nezmínil..
Dabuješ raději seriály nebo hry ?
To je těžké říci. Záleží na konkrétním seriálu a na konkrétní hře. Oba typy projektů se totiž dabují rozdílným způsobem. U seriálu se musíte držet video předlohy. Herec na obrazovce se nějak tváří, nějak pohybuje..a vy musíte svůj hlas i projev natolik sladit s hercem, aby ve finále každý uvěřil tomu, že to mluví přímo ten herec. Když divák sleduje děj…musí mít pocit, že ho náš dabing neruší…a že mu hlas i herecký projev absolutně nenarušuje zážitek ze sledování. To je asi hlavní priorita při dabování seriálu nebo filmu. Je toho ještě více, ale tato hrubá představa čtenářům bude stačit. Oproti tomu při dabování her je větší volnost. Na Perle dabujeme dva typy her. První typ jsou hry, kde jsou dány originální nahrávky a vy se podle poslechu snažíte co nejvěrněji napodobit předlohu s tím, že musíte dodržet i délku. Takže je to hodně o přesnosti. Pak je druhý typ her. Jsou to hry od vývojářů. Ty mám nejraději, protože tam máte velkou svobodu v projevu. Dostanete text..popis postavy..a je jen na Vás jak si ten text nadabujete. Samozřejmě, že musíte dodržet způsob projevu, který musí odpovídat situaci ve hře. Ale i tak je tam značná volnost. Někteří autoři jdou ještě dál a nabídnou Vám jen hrubý text..a nechají Vás si ho i po svém okořenit. Zářným příkladem je třeba moje spolupráce s Burákem na Genetické zahradě. Spolupráce s ním je úžasná. Napíše mi třeba „ Hele Martine, dábni mi prosím text“…ale vzápětí napíše dodatek typu..“ale víš jak, řekni si to po svém…jak by to asi řekl Alex“ Tak takovéhle hry dabovat..to je prostě libůstka
Takže abych to shrnul. Je mi jedno jestli je to seriál nebo hra. Když mě to nadchne dělám rád oboje. Jen pro představu čtenářů. Naše seriály mají zhruba 20 minut. Když dabuju hlavní postavu třeba Bernarda, trvá mi dabování jednoho dílu asi hodinu a půl…nevím jak to mají moji kolegové..ale určitě se taky pochlubí, až je Daniel vyzpovídá
Když obsazuješ dabéry např. do seriálu, snažíš se je obsadit tak, aby se co nejvíce podobali originálu, nebo naopak vybereš radši dabéra, který se sice originálu tolik nepodobá, ale k postavě se výborně hodí ?
Na tohle je těžké odpovědět. Ono je to hlavně všechno dané tím, jaká je na Perle momentálně nabídka dabérů. Profi studia v tomhle mají pohodičku. Chtějí starce? šup…mrknou do databáze a vyberou si z 50ti dabérů v důchodovém věku. U nás je to horší. Potřebuju například obsadit nějakého dabéra na postavu 20ti letého cholerického mladíka. Mrknu do Perla databáze a vidím, že je k dispozici asi 8 dabérů podobného věku…je to hlavní role a proto musí mít dabér i kvalitní mikrofon, aby oproti ostatním nebyl jako pěst na ucho…z těch osmi musím 4 vyškrtnout kvůli jejich nekvalitnímu mikrofonu….je to hlavní role a proto musí být dabér i výborný herec, aby roli přesvědčivě zvládl…z těch čtyř musím opět 2 vyškrtnout ze seznamu..mikrofon mají kvalitní, ale bohužel by roli nezvládli herecky….zbyli mi tedy 2 kandidáti…je to hlavní role a tudíž je tam hodně textu..proto je potřeba, aby měl dabér i dostatek času a zodpovědnosti, aby mohl dabingu věnovat dostatek času a nezdržoval tak celý proces…ups….zbyl mi jen jeden dabér. Není to sice úplně ideální kandidát, ale jako jediný splnil potřebné požadavky. Roli tedy dostane on..i když by se mi tam líbil třeba někdo úplně jiný. Trochu jsem ten příklad přibarvil, ale mnohdy to není daleko od pravdy. Dabérů máme celkem dost, ale ne každý je ochoten nabídnout více než je nutné pro „přežívání“ na Perle. Někdo nemá čas..jiný peníze na lepší vybavení..další zase to dabování tak neprožívá. Takže asi tak. Snažím se obsazovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí..ovšem občas jsem nucen obsazovat některé dabéry jen proto, že není k dispozici nikdo vhodnější. Dabéři přicházejí a odcházejí..občas některý nemá zrovna čas nebo konkrétní projekt nechce dělat..a pak musím improvizovat a obsazovat z těch, které máme zrovna „po ruce“. Naštěstí si ale myslím, že ve většině případů jsou naše dabingy obsazované velmi dobře. Někteří externí zadavatelé si sami určují kdo má jejich postavy dabovat. V těchto případech my obsazení ovlivnit nemůžeme.
Máš poměrně osobitý styl dabování, který se od toho, jakým se to dělá např. v
profesionální sféře, značně liší.
Mohl bys čtenářům celý tento proces trochu přiblížit ?
Ano, máš pravdu v tom, že mám oproti profi dabérům, ale i oproti některým kolegům z Perly docela odlišný způsob dabování. Není to tím, že bych ho měl lepší než oni. Spíše naopak
My si na perle musíme titulky, video , nahrávání i upravování obstarávat sami. Postupy dabování se mezi našimi dabéry liší. Nemáme na perle žádný univerzální postup podle kterého všichni dabujeme. Každý dělá tak jak umí. Je to dáno jednak zkušenostmi, ale i typem softwaru se kterým pracujeme. V ideálním případě je postup stejný jako u profíků. Tedy, že máte v uchu sluchátko..text máte v ruce na papíře nebo ho máte nějak umístěný na očích na obrazovce..a nebo už přímo ve videu…
Já to mám trochu složitější. Při svém způsobu dabování si dost procvičuju paměť
Když už jsme u té profesionální sféry, s dalšími dvěma Perláky jsi měl možnost
navštívit profesionální dabingové studio a nadabovat roli ve filmu.
Jaké z toho máš pocity ?
Ano, to je pravda. Já, Mephisto a Cupido jsme měli možnost navštívit profesionální studio a dokonce nám byla nabídnuta nezapomenutelná příležitost si nadabovat pár „štěků“ v trháku Iron Man 2. Bohužel jsme zjistili, že se při finálních úpravách některé scény z filmu ještě vystřihly. A jako na potvoru většina těch našich, ve kterých jsme dabovali. Že by to bylo právě tím?
Viděl jsem ten film v kině a bohužel jsem nás tam nezaznamenal. Ale to není důležité. To by byla jen masáž ega. Důležité pro nás bylo to, že jsme vůbec měli možnost navštívit profesionální studio. Sledovali jsme při práci zvukaře, režiséra i profi dabéry. Měli jsme tu čest při dabingu sledovat Josefa Cardu a pana Maryšku. Před profi dabéry opravdu smekáme klobouk. My máme totiž času kolik chceme. Můžeme si naši scénu pouštět třeba 20x a pak jí také 20x dabovat. U profíků je to jinak. Čas jsou peníze. Tam to musí frčet. Když jsme sledovali dabování seriálu, tak nás zarazilo, že dabér nemá možnost vidět děj dopředu, aby si udělal představu o tom, co přijde. Jen čeká na pokyn a začne mluvit. Musí stíhat číst z papíru text..občas mrknout na obrazovku, aby si i hlídal děj..a ještě všechno jistit odposlechem ze sluchátka. A kupodivu to všechno stíhali. Občas je sice musel vrátit a předělávalo se…ale i tak to bylo neskutečné tempo. Zajímavostí je i to, že dabéři mnohdy ani nevědí co dabují a koho dabují. Prostě přijdou do práce..dostanou text…odříkají si své..a zase utíkají dabovat do jiného studia
Říká se, že amatéři nikdy nemůžou dosáhnout na úroveň profesionálů. Návštěva
profi studia potvrdila, že to není tak úplně pravda.
Co si o tom myslíš ?
Je hlavně potřeba zůstat nohama na zemi. Rozdílů mezi profi dabérem a amatérským dabérem je hned několik. Předně je potřeba si uvědomit, že profi dabér je vlastně vystudovaný herec (vetšinou). Je školený v práci s hlasem, je veden těmi nejlepšími herci, má velikou praxi ze školy, z divadla, z filmu…a i na škole je seznámen s technikami dabování. Kdežto amatérský dabér (jako jsem třeba já a kolegové na Perla) je zpravidla jen obyčejný Pepík z ulice, který v sobě objevil určitou schopnost pracovat s hlasem. Pak už je to jen otázka toho najít nějakou skupinu nadšenců, ke které se přidá. Pokud má štěstí, talent a technické vybavení odpovídající kvality je velká šance, že se dostane k větším rolím. Když se dostane k větším rolím, je větší šance, že si ho někdo všimne. A pokud si ho někdo všimne, je určitá šance, že se o něm bude vědět. No a pokud se o něm bude vědět, je tu určitá naděje, že by mu někdo na zkoušku mohl nabídnout nějakou práci na nějakém komerčním projektu…to vidím celkem reálně. Ale aby se amatér dostal přímo mezi profíky…tomu moc nevěřím. Ale pozor, to neznamená, že by amatér nemohl mít lepší hlas i herecký projev než profík. Tím chci říct, že je určitě mnoho lidí, kteří by mohli obohatit český profi dabing. Je ovšem velmi těžké se z ulice probojovat do té „uzavřené“ komunity profi dabérů.
Ještě bych měl uvést na pravou míru naši situaci, aby to nevyznělo, že my jsme nějaké hvězdy, když jsme se do studia dostali. Naše exkurze byla spíše ze známosti a šlo původně jen o exkurzi. Proste se podívat. Když už jsme tam byli, tak jsme si to mohli i vyzkoušet. A když už jsme si to vyzkoušeli a dostali jsme pochvalu, že to bylo „snesitelné“, tak jsme dostali možnost si zkusit těch pár vět, které svým významem vůbec neovlivňovali děj. Možná také proto nakonec ve filmu nezazněli
Kolik už jsi vystřídal mikrofonů ?
Hmmm…za ty 3 roky jsem měl 3 mikrofony
Genius HS-04A (250kč) - sluchátka s mikrofonem - na nich jsem daboval Dooma
Logitech USB Desktop Microphone AK5370 - (600kč) - ten pamatuje Futuramu
USB Samson CO3U (2.500kč) - ten používám poslední rok
Nejsem technický typ a neuměl bych obsluhovat mixážní pultík, proto dávám přednost USB mikrofonům. Zastrčím..nastavím…a dabuju…s ostatním si poradí zvukař
S dabingem máš spoustu zkušeností, mohl bys uvést pár tipů, jak by měl
začínající dabér postupovat, na co si dávat pozor a čeho se vyvarovat ?
Co se týče těch zkušeností, tak je pravda, že patřím mezi Perláky, kteří už mají oddabováno opravdu hodně. Jen tak pro představu jsem si zhruba projel svoje větší projekty a zjistil jsem, že mám už oddabováno několik tisíc vět..
Nevím, jestli jsem zrovna já kompetentní k tomu, abych někoho mohl poučovat o dabování, ale na základě svých zkušeností z Perly bych mohl nabídnout několik rad a doporučení.
Nejprve si musíte uvědomit, že vstoupit do nějaké dabérské skupiny je především velká zodpovědnost. A to především k celé skupině. Pokud totiž dostanete nějakou větší roli v nějakém seriálu, tak to znamená, že byste měli počítat s tím, že tu roli budete dabovat průběžně třeba rok. Takže mít dostatek času a motivaci pracovat je asi základ. Další jsou technické pomůcky. Měli byste se určitě přizpůsobit nastavenému standardu skupiny, ve které budete dabovat. Pokud má celá skupina kvalitní dražší mikrofony, kvůli lepší kvalitě svých projektů, nemůžete počítat s tím, že Vás nechají dabovat, když k nim přijdete s nějakým šumítkem za 150kč. Dnes už je ale dabovacích skupin několik. Mají různé zaměření, různou kvalitu mikrofonů, dabérů i hotových projektů. Stačí jen zhodnotit svoje možnosti a vybrat si tu skupinu, která Vám bude nejvíce vyhovovat.
Pokud jde o dabování v Perle, tak se stačí jen zaregistrovat na foru a vložit ukázku hlasu. Určitě nemá smysl si kvůli ukázce kupovat drahý mikrofon. Pokud totiž nebudete přijati, tak by to byla zbytečně drahá investice. V ukázce nám jde především o kvalitu Vašeho hlasu a hereckého projevu. Pokud toto splníte, pak už stačí jen investovat do mikrofonu a máte v podstatě vyhráno. Největší problém je hlavně s náctiletými uchazeči. Mají tendenci spíše oslnit tím kolik umí napodobit hlasů a zvířátek..ale nechápou, že pro nás je důležitá práce především s civilním hlasem. Většina našich projektů totiž využívá hlavně civilní hlas.
Vaše ukázka hlasu rozhodne o Vašem bytí a nebytí, takže by to měla být ukázka připravená, vyzkoušená, propracovaná..prostě projev toho nejlepšího co můžete nabídnout. Pokud totiž nezaujmete, tak už se k vaší ukázce nevrátíme a dál si jí nevšímáme.
Ještě malá drobnost. Většina členů perly jsou dospělí lidé, takže by bylo vhodné při jednání s Perlou na to brát ohled. Dost často se mladí pubertální uchazeči prezentovali zhruba tímto způsobem:“ Zdááárec..tak jakooo…rád bych Vám něco dábnul…co Vy na tooo?“ Jistě chápete, že tudy cesta opravdu nevede
Neuvažoval jsi, třeba v době, kdy jsme měli nedostatek zvukařů, že by jsi zvučení taky zkusil ?
Ano, na začátku, když toho dabingu nebylo tolik, tak jsem moc chtěl být co nejprospěšnější a nabídl jsem tenkrát, že bych to zkusil. Ty jsi kvůli mně pracně vypracoval návod a já se do toho pustil. Ovšem nadšení mě přešlo asi po 15ti minutách tupého zírání na obrazovku, kde se přede mnou klikatila zvuková stopa…a já vůbec netušil co mám dělat
S trochou nadsázky by se dalo říct, že seš na Perle ve dne v noci... kde na to bereš čas ? Není Ti to vyčítáno třeba ze strany rodiny ?
V tom máš naprostou pravdu. Když se na Perlu přihlásíš ve dne nebo v noci, většinou mě tam najdeš
Ale nejsem zas tak ujetej „pičítačník“, jak by se mohlo zdát. Třikrát týdně mám tréninky, denně nachodím několik kilometrů s kočárkem..atd. Takže opravdu nesedím celý den u PC….
Neuvažoval jsi o tom, že by ses kromě dabingu zapojil i do dalších projektů Perly,
jako je třeba rádio ?
Teda, tobě asi opravdu přijde, že toho pro Perlu dělám málo, že mi stále předhazuješ ještě další aktivity
Co se Ti na Perle nejvíc líbí ?
Je toho hodně. Za ta léta jsem si na Perle zamiloval hodně věcí. Základem je dobrý kolektiv. Mít správné lidi v týmu a rozumět si s nimi je základ pro to, aby to člověka bavilo a vydržel u toho. Velmi mě baví dabování i organizování projektů, ale kdyby na Perle nebyli lidé se kterými si rozumím a kterých si vážím..už bych tam dávno nebyl. V současné době má každý člověk tolik starostí, stresů a povinností, že si musí hledat nějakou činnost, která mu přinese radost, uvolnění, pohodu..atd. Pro mě je tím relaxem práce na Perle. Proto jsem schopen a ochoten jí obětovat tolik času. Myslím, že to základní jádro, které svým zápalem a nadšením drží perlu pohromadě a v provozu, jsou naprosto úžasní lidé, před kterými smekám. Je radost s nimi pracovat a podílet se s nimi na projektech, které následně dělají radost i našim fanouškům. Toto úsilí nadšenců z Perly se postupně zúročilo natolik, že jsme byli označeni za nejlepší amatérskou dabingovou skupinu v ČR. A to už je pořádná pocta. Doufám, že nám to nadšení ze společné práce vydrží a že ještě mnoho let budeme dělat lidem radost v čím dál tím lepší kvalitě
Je něco, co Ti na Perle vadí ?
Ano..jsou věci, které mi vadí. Naštěstí jich není tolik, abych měl důvod z Perly odejít nebo nějak výrazně omezit svoje aktivity. V předchozí otázce jsem si liboval, jak mám rád lidi na perle. Ovšem to co mi na Perla vadí jsou kupodivu také lidé. Nevadí mi konkrétní osoby, ale vadí mi přístup konkrétních osob. Celá Perla vlastně funguje pouze na osobním přístupu jednotlivců. Vzhledem k tomu, že bydlíme každý v jiném koutu republiky a osobně ani pracovně se nestýkáme, tak je celý náš „výrobní“ proces závislý na tom, jak spolehliví a zodpovědní jsou naši členové. Když jsou všichni z týmu pro práci zapálení, komunikují, plní své povinnosti, tak vše jede jako po másle. Ovšem to je pouze scifi scénář. To co mě na Perle nejvíce štve jsou právě ti jedinci, kteří se na Perlu přihlásí, chvástají se jak strašně chtějí dabovat a jak se budou snažit, ale když přijde na věc, tak skutek utek. Máme tu borce, kteří potvrdí účast na nějakém projektu, ale pak bez omluvení měsíc nepřijdou na forum. Nebo takové, kteří si na foru každý den povídají, ale když mají nadabovat dvě věty měsíčně, tak to nestíhají a musíte je pracně nahánět a připomínat se jim. To všechno hrozně zdržuje projekty, ale hlavně to dělá mezi lidmi napjatou atmosféru, což není vůbec dobré. Jinak mi na Perla asi nic nevadí. Práce je dost, projekty jsou velmi pestré…takže jsem spokojen. Jediné co mě trápí jsou líní a nespolehliví kolegové….
Chtěl by jsi fanouškům Perly něco vzkázat ?
Chtěl byl velmi poděkovat všem fanouškům, kteří nás podporují, fandí nám a drží nám palce. Jejich podpora je pro nás velmi důležitá, protože je to v podstatě jediná motivace pro naši práci. Kdybychom to dělali jen sami pro sebe, tak myslím, že by nás to brzy přestalo bavit. Každá pochvala od fanouška nám dává sílu pracovat dál, protože víme, že se naše práce někomu líbí a že stojí za to vydržet a pokračovat.
Odjakživa platilo pravidlo „není na světě člověka žádného, který uspokojil by každého“. Pro naši práci to platí dvojnásob. Víme, že máme své fanoušky, ale také víme, že máme mnoho odpůrců. Lidí, kteří naši práci na forech hanobí a znevažují. Je nám jasné, že se lidem nemusí líbit naše projekty, hlasy našich dabérů, kvalita zvučení….ale je potřeba znovu zdůraznit, že si nikdo neumí představit, jak moc je to náročný proces. než takový projekt vznikne v amatérských podmínkách. Nemáme za to ani korunu, pracujeme v čase, který bychom klidně mohli věnovat rodině nebo třeba studiu. Ale přesto si nestěžujeme a děláme to rádi. Každý člověk má právo si vybrat. Pokud se někomu nelíbí co děláme, je to v pořádku, nemusí si naše projekty stahovat a sledovat je. Ale jsou k tomu ještě nutné ty nadávky a urážky?? Já myslím, že nejsou. Z takových „fanoušků“ je mi bohužel smutno. Na druhou stranu se velmi často nadává i na profi dabéry a profi projekty, takže vlastně na tom nejsme zase tak špatně
Pokud se Vám naše práce líbí a chcete, aby se Perla ještě dlouho udržela na scéně, můžete se také spolupodílet. Můžete pomoci sami v některé z Perla profesí nebo můžete „dohodit“ nějakého šikovného známého. Perla je „podnik“ jako každý jiný. Lidé přicházejí a odcházejí. Ted máme relativně silné období na lidi, ale je možné, že třeba za rok už na Perle nebudou naši současní klíčoví dabéři a zvukaři. Proto už teď čas od času děláme „nábory“ na nové členy.
Uvítáme tedy každou pomoc, která bude mít za následek přísun nových a šikovných lidí, kteří udrží nebo ještě lépe zvýší kvalitu našich projektů.
Jako všude jinde, tak i u nás často řešíme otázku financí. Perla na ničem nevydělává ani korunu. Ale bohužel fungování Perly nějaké peníze potřebuje.
Několik tisíc ročně musíme platit za vedení a provoz našeho fora a webu. Dost peněz stojí i nový mikrofon pro dabéry. Takže vidíte, že to není snadné. Pracujeme pro lidi, věnujeme tomu spoustu času a ještě do toho investujeme své peníze. A lidé s úsměvem zadarmo stahují a někteří ještě nadávají a stěžují si.
Pokud chcete pomoci v tomto směru a ocenit tak naši snahu, můžete klidně poslat pár korun na náš účet, ze kterého se platí veškeré provozní poplatky. Nechceme po nikom žádné tisíce. Potěšilo by i 50Kč…není to kvůli vydělávání, ale když už nic, tak alespoň ať nemusíme platit ze svého výdaje na provoz webu.
Díky za rozhovor.
Taky děkuju, že ses toho ujal. A už se moc těším, až si přečtu rozhovory s dalšími členy Perly, které plánuješ pravidelně zveřejňovat